Hlavní stránka
Turistika
2009

ŠKOLA VIA FERRATA - HOHE WAND / RAXALPE
 1.den - 30.5.2010 - Hohe Wand
2.den - 31.5.2009
   Ráno po snídani jsme ještě jednou zhlédli kráné výhledy na pozadí krásně modré oblohy a vydali jsme se zpět stejnou trasou k mikrobusu. Z Hohe Wandu jsme směřovali na Raxalpe - Prein an der Rax. Z parkoviště Greisleinten hof jsme se vydali vzhůru po Holzknechtsteigu. Cca po 2 km jsme došli ke studánce Bachinbrundl, odtud to bylo už jen kousek k nástupu do ferraty Hans von Haid Steig. Tato část cesty byla již pokryta vrstvou čerstvě napadaného sněhu. Pod ferratou jsme se navlékli do úvazků a nasadili
přilby a postupně jsme se vydávali do jiho-západní stěny Preiner Wandu. Cesta vzhuru probíhala bez problémů, jedině voda z tajícího sněhu nám cestu trochu komplikovala. 
Asi po hodině a půl jsme zdolali nejtěžší místo a dostali jsme se na skalní stupeň kde se nachází soška černé Madony. Odtud zbýva už jen asi 1/3 cesty, která je již lehčího rázu. Po dvou a půl hodinách od nástupu do ferraty jsme dosáhli konce ferraty a odtud to bylo jen co by kamenem dohodil na vrchol Preiner Wandu. Zde jsme se museli přiobléct        
 neboť na náhorní plošině foukal silný vítr a bylo i více oblačnosti. Z vrcholu jsme nejprve sestoupili k chate Neue Seehutte, kde jsme se občerstvili a vysoukali z výstroje. Z chaty jsme pak sestoupili do údolí po Gobl-Kuhn Steigu až zpět k zaparkovanému mikrobusu. Po cestě jsme museli překonat krátký úsek, kde během téhož dne spadla malá lavina nebo splaz sněhu. Na parkovišti jsme zbalili věci a vydali se zpět k domovu. Druhý den nám počasí výšlo, ale jen těsně po přejezdu hranic začalo opět pršet. Do Brna jsme dorazili až v pozdních nočních hodinách. Naštěstí na mne čekal kamarád a ten mne odvezl do Šlapanic, kde jsem přespal a druhý den ráno jsem pak odjel zpět domů.
Ferrata: Hans von Haid Steig
vrchol: Preiner Wand 1783 m.n.m.
nástup od parkoviště Griesleiten hof
obtížnost: C/D (KS4/5-A)
převýšení 400m
webové stránky na www.bergsteigen.at
Fotogalerie - Hans von Haid Steig / Preiner Wand

Panorama - Raxalpe
 
Závěr:
   I když tento zápis píšu po roce mám na tento výlet  stále v paměti. Krásné hory, super ferraty a také skupina lidí, která se sešla byla moc fajn. Rád bych se na ta místa vrátil a také doufám, že to nebyly moje poslední ferraty a okolnosti dovolí ochutnat ještě další krásné zajištěné cesty.
Nahoru
Update 10.05.2010